top of page
Zoeken

Een boom van 100 jaar

Bijgewerkt op: 3 mei 2020

Stel jezelf een bijna 100 jaar oude beuk voor van wel 20 meter hoog en takken die maar liefst 12 meter uitsteken. Aan de takken van zo'n boom kunnen wel 600.000 bladeren hangen. De bladeren zijn voor de boom wat de longen zijn voor het menselijk lichaam, een boom heeft dus bladeren nodig om te kunnen ademen. Bijzonder daarbij is dat de zuurstof die wij nodig hebben om in leven te blijven, door planten en bomen worden gemaakt. Dat komt doordat bladeren de koolstof opnemen en daarna weer zuurstof afgeven.


Om te kunnen ademen bevatten de bladeren openingen. Van de oude beuk vormen al deze openingen tezamen een oppervlakte die vergelijkbaar is met 2 voetbalvelden. Op een gemiddelde zonnige dag nemen de bladeren 8400 liter koolzuur op; de bladeren geven het overtollige water af in de vorm van waterdamp. Per dag verdampt een boom ongeveer 400 liter water: net zoveel als 400 pakken melk. Tegelijkertijd worden op deze manier bacteriën, vervuilde lucht, stof en schadelijke stoffen voor een groot deel uitgefilterd. Zo helpt de boom dus ook om de lucht te zuiveren en zo schoon mogelijk te houden. Eem boom voedt zichzelf door de combinatie van de koolzuur die hij via de bladeren inademt met de waterdamp en de energie van het zonlicht. Dit proces noemen we fotosynthese; bij de 100 jaar oude beuk komt hierbij een hoeveelheid zuurstof vrij waarvan ongeveer 10 mensen kunnen leven. Uit koolzuurgas en water maken de bladeren ook suikers, en wel 12 kilo op een dag. Denk daarbij maar aan 12 pakken suiker. Via de bast - binnen in de schors - stroomt de suiker-oplossing naar alle delen van de boom. Elk jaar wordt een nieuwe laag hout gevormd, en zo wordt de boom steeds dikker.


Stel je nu voor dat deze 100 jaar oude beuk wordt geveld. Omdat er een nieuwe straat moet worden aangelegd, of omdat iemand heeft geklaagd dat de boom te veel schaduw geeft. Of omdat juist op die plaats een schuurtje wordt gebouwd. Dan zouden in plaats van die oude boom 2000 jonge bomen moeten worden geplant met takken die al 1 meter uitsteken. Samen kunnen die ongeveer dezelfde hoeveelheid zuurstof produceren als die ene oude beuk van 100 jaar.


Dat kost dan echter wel heel veel geld: 150.000 euro! Hoeveel weken zakgeld zou dat zijn, denk je? Misschien is het dan toch verstandiger om die oude beuk gewoon te laten staan. Laten we altijd bomen blijven platen voor schone lucht en de opvang van water. Dan kunnen we over 100 jaar nog steeds met zijn allen ademen.


35 weergaven0 opmerkingen
bottom of page